KRİPTO PARA

KRİPTO PARA NEDİR?
                Kripto Fransızca bir kelime olup şifreli anlamına gelmektedir. Kripto Para şifreli para anlamına gelip internet ortamında üretilip bildiğimiz şekliyle tedavüldeki devlet garantisi altındaki paralar gibi işlem görmemektedir. Dolayısıyla kripto paralar hiçbir devlet otoritesine ya da bankaya  bağlı olmayan sanal bir para birimidir.

KRİPTO PARA NASIL OLUŞTURULUYOR?
                Kripto para bilgisayar uzmanlarınca değişik algoritmalar kullanılarak sınırlı sayıda üretilen, bu anlamda bulunması tıpkı altın gibi zor sanal bir madenciliktir.Bitcoin, tasarlayıcıları tarafından tıpkı altın ve gümüş gibi birgün bitecek ya da ya da üretilemeyecek şekilde düşünülmüş ve Bitcoin’in 21 milyon adet üretilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bitcoin ya da kripto para üreten kişileri kısaca kripto para madencisi deniliyor. Bu şekilde adlandırılmalarının sebebi bilgisayar ortamında oldukça zor, karmaşık şekilde dizili şifreleri çözerek Kripto para üretmeleridir. Kripto Para kazma gücü saniye başına düşen hash ile ölçülür. 1 kH/s değerindeki bir donanım saniyede 1,000 hash kazar. 1 MH/s saniyede bir milyon hash ve 1 GH/s saniyede bir milyar hash anlamına gelir. Madenciler bir bloğu başarılı şekilde çözdükleri zaman, yeni bir hash oluşur.
Hash algoritması bu büyük miktardaki veriyi sabit uzunluktaki bir hashe çevirir. Eğer kodlara aşinaysanız ve algoritmayı biliyorsanız bu hash’i ayrıştırıp içindeki veriyi çıkarabilirsiniz. Ama sıradan birinin gözünde bu hashler birbirine sıkıştırılmış numaralar gibi gözükür ve çözülmesi neredeyse imkansızdır.
KISACA KRİPTO PARA TARİHİ VE BİTCOİN
                Kripto parayı dünya gündemine taşıyan kişi olarak Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bir bilgisayar uzmanı olduğu iddia edilmektedir. İddia edilmektedir diyoruz çünkü bu konu biraz teyide muhtaçtır . Zira Kripto Paranın 18 Ağustos 2008 tarihinde bir Japon anonim registrar servisi tarafından web adresinin kayıt edildiği ve Bitcoin’ in tamamıyle Japon internet servis sağlayıcıları tarafından host edildiği bilgisi de hatırı sayılır çevreler tarafından dile getirilmektedir. Satoshi Nakamoto ‘nun gerçek kimliği hakkında spekülatif bilgiler olsa da şu an için kanıtlanmış bir kimliği yoktur. Satoshi Nakamoto’yu  kripto paranın babası diye nitelesek yanlış bir söylemde bulunmamış oluruz. Satoshi Nakamoto 2009 yılında ilk kripto parayı üretmeden önce 2008 yılında Cryptography Mailing List ile bitcoin protokollerini yayınlamıştır. 2009 yılında ilk bitcoinin üretilmesinden sonra internet ortamında bir araya getirdiği takımıyla Bitcoin üzerinde geliştirmeler yapmıştır. 2011 yılında Bitcoin piyasasından çekilen Satoshi Nakamoto’nun şu an ne yaptığı bilinmemektedir. Söylentilere göre Bitcoin Madenciliğinden 1 milyon Bitcoin kazandı ve hayatını bu elde ettiği Bitcoinler sayesinde huzur içinde geçirmektedir.
                Kısaca ilk Kripto Para 2009 yılında piyasaya sürülen ve Satoshi Nakamoto tarafından ismine Bitcoin denilen paradır. Bitcoin’in simgesi ฿, kısaltması BTC’dir. Bitcoin tasarlayıcıları tarafından 21 milyon adet olarak sınırlı sayıda oluşturulmuştur. 13 Kasım 2017 tarihi itibariyle 16.676. 850 adet Bitcoin dolaşıma girmiş bulunuyor. Buna göre hala dolaşıma girebilecek olan 4.323.150 adet Bitcoin var. Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek oldukça profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet Bitcoin kazanıyor.
            İlk Kripto Para birimi olan Bitcoinden sonra Nisan 2011’de, merkezsiz bir DNS aracılığıyla internet sansürünü zorlaştırmak amacıyla ilk altcoin olan Namecoin kuruldu. Ekim 2011’de ise şifreleme methodu olarak SHA-256 yerine Scrypt kullanarak ilk kez başarılı olan kripto para Litecoin kullanıma sunuldu. Bu özellik sayesinde insanlar Bitcoin madenciliği için kullanılan ASIC makineleri gibi özel donanımlar olmadan Litecoin kazabilir hale geldi.
2013 sonlarında Litecoin, medya tarafından tanınmaya başladı ve 1 milyar $ piyasa değerine ulaştı. 2011’de kurulan Ripple da Bitcoin ile aynı protokoller üzerine kurulmuştur.
NEDEN KRİPTO PARALARIN FİYATI  SPEKÜLATİF OLARAK ARTMAKTADIR
                Birçok yatırmıcıya göre kripto paralar geleceğin para birimi . Bu nedenle daha az yaygınken elde edilmek istenmesi fiyatını spekülatif olarak yükseltmektedir. Bazı yatırımcılar ise merkez bankalarını mevcut finansel krizlerin en büyük nedeni olarak görmekteler ve merkez bankalarını finansal sistemin sorunu olarak görmektedirler. Kripto para piyasasının merkez bankalarından bağımsız olması cazibesini artırmaktadır. Kripto paraların hiçbir merkezi olmayışı da bazı yatırımcılar için cazibe nedenidir. Zira bu yatırımcılara göre kripto paralar bir merkeze bağlı olmadığı için ve şifreli olduğu için daha güvenilirdir.
KRİPTO PARALAR GÜVENİLİR Mİ?
Kripto Paraların güvenliği iki bölümden oluşmaktadır: İlki madenciler tarafından yapılan bir iş olan sıkışık hashkesişimlerini bulmak; ikinci ve daha muhtemel olan ise ağın %51’inden daha fazla kazı gücüne sahip olan bir madenci, küresel blockchain sistemini değiştirip, alternatif bir ana defter yaratabilir ve  bu durum ”%51 atağı” olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada bile saldırganın yapabilecekleri limitlidir. Kendi yaptığı para işlemlerini geri alabilir veya diğer para işlemlerini bloklayabilir.Kripto paralara devlet tarafından haciz koyulma ihtimali de daha azdır. Tüm Kripto Paralar görünümde anonimdir. Ve bazı birimler tam anlamıyla bir anonimlik sağlamak için yeni sistemler oluşturmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.