Muzun faydaları


Muz sevilerek tüketilen ve hemen hemen herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Pahalı olmasına karşın tadı çok güzeldir. Muz sağlıklı meyvelerin başında gelir. Tansiyonu düşürür, kas güçsüzlüğünü azaltır. Muz ayrıca seratonin isimli kimyasalı vücuda salgılanmasını sağlayarak mutluluk verir. Aynı zamanda iletişim kurmayı ve düşünme hızını yükseltir ve karar vermede iyileştirme sağlar. Aynı zamanda potasyum deposu meyvelerin başında gelir. Bilindiği gibi potasyum bir insanın yaşaması için çok önemlidir. Özellikle tansiyon konusunda potasyum dengeleyici bir özellik taşır. Potasyum aynı zamanda kemik yapısını da güçlendirir. Muzda bulunan vitaminlerin en önemlisi B6 vitaminidir. Bir araştırmada haftada dört muz yemenin kanser risklerini azalttığını göstermektedir. Özellikle kalın bağırsak ve böbrek kanserler riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.  Stres konusunda da önemli bir çözüm olarak görülmektedir. İnsana sakinlik hissi verir. Kalbe de faydası tartışılmaz bir gerçektir. Uykusuzluk sorunu insanlar için muhakkak tavsiye edilen bir meyvedir. Kilo sorunu olanlar için dikkat edilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü kalori konusunda çok zengin bir meyvedir.  Muz sindirim açısından da önemlidir. Hem hazımsızlığa, hem kabıza hem de ishale iyi gelmektedir. Muz aynı zamanda kalbi de güçlendirecek bir meyve olarak önerilen meyvelerden biridir. Muz aynı zamanda mutfakta da kullanılır. Pasta, puding, pasta gibi mutfak ürünlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. İnsanın hücrelerinin ömrünü uzatarak erken yaşlanmayı engelleyeceği gibi saçlara da çok faydalı bir bitkidir. Özellikle sigara bırakmış veya sigara bırakmaya çalışan insanlara tavsiye edilen başlıca meyvelerdendir. Kan şekerini düzenleyici etkisi de bilinen özelliklerinden sadece biridir. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltan meyvelerdendir. Vücut ısısı konusunda düşürücü bir etkisi bulunmaktadır. Astıma önleyici tedavi olarak kullanılabilir. Kalp hastaları ve çok küçük çocuklar için tüketilmesi önerilmez. Şeker hastaları ve kalp hastaları için de sağlığı kötü yönde etkileyici özellikleri olduğundan bu hastaların muz yememesi veya çok az miktarda muz tüketmeleri uygun görülür. Muz içinde bulunan minerallerle aynı zamanda damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyici olduğu gibi mide rahatsızlığına özellikle ülsere de tedavi edici özelliğe sahiptir. Görünen o ki muzun sayılamayacak kadar faydası görünmekte. Her gün bir muz yemenin sağlığa ve vücuda faydaları tartışılmayacak kadar çok olduğu anlaşılıyor. Özellikle ülkemizde yetişen Anamur muzu dünya çapında bir marka olup yukarıda sayılan mineral ve protein değerleri çok yüksek miktardadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.