Muz sevilerek tüketilen ve hemen hemen herkes tarafından
sevilen bir meyvedir. Pahalı olmasına karşın tadı çok güzeldir. Muz sağlıklı
meyvelerin başında gelir. Tansiyonu düşürür, kas güçsüzlüğünü azaltır. Muz
ayrıca seratonin isimli kimyasalı vücuda salgılanmasını sağlayarak mutluluk
verir. Aynı zamanda iletişim kurmayı ve düşünme hızını yükseltir ve karar
vermede iyileştirme sağlar. Aynı zamanda potasyum deposu meyvelerin başında
gelir. Bilindiği gibi potasyum bir insanın yaşaması için çok önemlidir. Özellikle
tansiyon konusunda potasyum dengeleyici bir özellik taşır. Potasyum aynı
zamanda kemik yapısını da güçlendirir. Muzda bulunan vitaminlerin en önemlisi
B6 vitaminidir. Bir araştırmada haftada dört muz yemenin kanser risklerini
azalttığını göstermektedir. Özellikle kalın bağırsak ve böbrek kanserler
riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.
Stres konusunda da önemli bir çözüm olarak görülmektedir. İnsana
sakinlik hissi verir. Kalbe de faydası tartışılmaz bir gerçektir. Uykusuzluk
sorunu insanlar için muhakkak tavsiye edilen bir meyvedir. Kilo sorunu olanlar
için dikkat edilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü kalori konusunda çok zengin
bir meyvedir. Muz sindirim açısından da
önemlidir. Hem hazımsızlığa, hem kabıza hem de ishale iyi gelmektedir. Muz aynı
zamanda kalbi de güçlendirecek bir meyve olarak önerilen meyvelerden biridir.
Muz aynı zamanda mutfakta da kullanılır. Pasta, puding, pasta gibi mutfak
ürünlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. İnsanın hücrelerinin ömrünü uzatarak
erken yaşlanmayı engelleyeceği gibi saçlara da çok faydalı bir bitkidir.
Özellikle sigara bırakmış veya sigara bırakmaya çalışan insanlara tavsiye
edilen başlıca meyvelerdendir. Kan şekerini düzenleyici etkisi de bilinen
özelliklerinden sadece biridir. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltan
meyvelerdendir. Vücut ısısı konusunda düşürücü bir etkisi bulunmaktadır. Astıma
önleyici tedavi olarak kullanılabilir. Kalp hastaları ve çok küçük çocuklar
için tüketilmesi önerilmez. Şeker hastaları ve kalp hastaları için de sağlığı
kötü yönde etkileyici özellikleri olduğundan bu hastaların muz yememesi veya
çok az miktarda muz tüketmeleri uygun görülür. Muz içinde bulunan minerallerle
aynı zamanda damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyici olduğu gibi mide
rahatsızlığına özellikle ülsere de tedavi edici özelliğe sahiptir. Görünen o ki
muzun sayılamayacak kadar faydası görünmekte. Her gün bir muz yemenin sağlığa
ve vücuda faydaları tartışılmayacak kadar çok olduğu anlaşılıyor. Özellikle
ülkemizde yetişen Anamur muzu dünya çapında bir marka olup yukarıda sayılan
mineral ve protein değerleri çok yüksek miktardadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.